Η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους στην πολιτική σκηνή, εστιάζοντας στο πεδίο της οικονομίας
Τη συζήτηση που έχει φουντώσει για κάλπες το 2022 θέλησε να κλείσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο έδωσε και μια εικόνα του διακυβεύματος που θα βάλει η Νέα Δημοκρατία στην επόμενη αναμέτρηση. Με δεδομένη τη «γαλάζια» πρόθεση να καεί η απλή αναλογική, το μήνυμα είναι πως αν η Νέα Δημοκρατία κόψει πρώτη το νήμα αλλά δεν έχει αυτοδυναμία θα προκηρύξει εκ νέου εκλογές.
Ο πρωθυπουργός τράβηξε σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «πολιτικό, αξιακό και πολιτιστικό χάσμα». Μάλιστα με αφορμή τη συζήτηση περί πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης- και καυτηριάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης – είπε χαρακτηριστικά πως «κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».
Είναι εμφανές πως η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους στην πολιτική σκηνή, εστιάζοντας στο πεδίο της οικονομίας. Τα θετικά μηνύματα από το πεδίο της ανάπτυξης άνοιξαν το δρόμο για ένα πακέτο παροχών σχεδόν 3.5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο υπάρχουν και μέτρα που είναι στον «αέρα».
Για παράδειγμα, θολό παραμένει το τοπίο για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, την «τύχη» της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους, το χρονοδιάγραμμα περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και το τέλος επιτηδεύματος. Σήμερα το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει σε εξειδίκευση των μέτρων, ωστόσο δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση δεν θέλει να … σπάσει τον κουμπαρά καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα το επόμενο διάστημα.
Καταρχήν δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας, καθώς παρά το κλίμα αισιοδοξίας που είχε αρχικά καλλιεργηθεί ο στόχος για τείχος ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο δεν επετεύχθη. Μάλιστα οι ειδικοί προειδοποιούν για επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων μετά το άνοιγμα των σχολείων και το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων- που θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα – παραμένει «ζεστό».
Το ράλι αυξήσεων
Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις εκτός συνόρων έχουν ως αποτέλεσμα να χτυπάνε … καμπανάκια για τους κινδύνους της επόμενης ημέρας. Το διεθνές ράλι αυξήσεων απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να αναγκαστεί να αναζητήσει πρόσθετα μέτρα. Άλλωστε ήδη άνοιξε παράθυρο για επέκταση της χρονικής διάρκειας των παρεμβάσεων για το ρεύμα, καθώς δεν είναι σίγουρο πως οι προβλέψεις περί βραχυπρόθεσμου φαινομένου θα επαληθευθούν.
Παράλληλα υπάρχει σε εκκρεμότητα και η συζήτηση για τις τροποποιήσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας, κάτι που επιθυμεί διακαώς η ελληνική πλευρά. Ωστόσο προηγείται η εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία και στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια δύσκολη μάχη από την έκβαση της οποίας θα κριθούν πολλά για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.
Στο ενδιάμεσο πάντως η κυβέρνηση κοιτά εντός συνόρων και εστιάζει στο απαιτητικό κοινό των 20ρηδων. Η επιχείρηση… γοητείας των νέων δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς ακόμα και στις εκλογές του 2019- όπου υπήρξε άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας- είχαν φανεί τα ισχυρά ερείσματα του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Οι νέοι
Η απόσταση μεταξύ της κυβέρνησης και ενός μεγάλου μέρους της νέας γενιάς έγινε εντονότερη στην περίοδο της καραντίνας. Η ρητορική περί… άτακτων και απερίσκεπτων νεαρών που πάνε σε πάρτι και μεταδίδουν τον ιό σίγουρα δεν βοήθησε στο να αντιστραφεί το κλίμα. Ακολούθησε το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη όπου περαστικοί με κινητά τηλέφωνα καταγράφουν αστυνομικούς να χτυπούν νεαρό που βρίσκεται στην πλατεία.
Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση βάζει στο στόχαστρο μια σειρά κυβερνητικών ρυθμίσεων για τα εργασιακά (ελαστικό οκτάωρο), το ασφαλιστικό (εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση), την παιδεία (ελάχιστη βάση εισαγωγής) προσδοκώντας περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με την νεολαία. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση επιδιώκει να λειάνει τα μέτωπα και να αποφύγει καινούργιες εστίες έντασης. Είναι χαρακτηριστικό πως η εμφάνιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας έχει πάρει… μετάθεση, ενώ παράλληλα μπαίνει σε εφαρμογή ένα πακέτο μέτρων εστιασμένο στις νεότερες ηλικίες (επιδότηση πρώτου ενσήμου, μηδενισμός του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας και data κ.α.).